Witajcie Kochani ,
przepraszamy , że tak długo się nie odzywałyśmy ale w tym miesiącu jest troszkę pracy , więc nie ma zbytnio jak wejść na bloga ale postaramy się dodać jakieś wpisy .
Jak Wam dzień Mija ?
Jak Wasze samopoczucie i oczywiście jak tam z pogodą u Was ?
U nas praca wrze , pogoda nawet nawet dopisuję.
Tematem dzisiejszego postu będą Nasiona Chia , czyli Nasiona Szałwii Hiszpańskiej , które mają dobry wpływ na nasze zdrowie :)
NASIONA
CHIA – NASIONA SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ
1. Dostarczają
one ogromną ilość odżywczych i małą ilość kalorii .
Już mała
porcja (28 g), nasion chia dostarcza: ( 1 , 2 )
·
Błonnik: 11 gramów.
·
Białko: 4 gramy.
·
Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
·
Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
·
Mangan: 30% ZDS.
·
Magnez: 30% ZDS.
·
Fosfor: 27% ZDS.
Zawierają
one również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1
(tiaminy) i witaminy B2.
Jest to
imponujące jeśli wziąć pod uwagę fakt że w tej porcji (28 g) jest tylko 137
kalorii i tylko jeden gram strawnych węglowodanów!
Wystarczy
więc porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3
zapotrzebowania na ważne minerały.
Co ciekawe
jeśli odejmiemy błonnik, nasion chia zawiera tylko 101 kalorii na 28 gram.
To sprawia
że jest to jedno z najlepszych źródeł wielu ważnych składników odżywczych
patrząc na stosunek kalorii które zawiera do ilości mikroelementów.
Przeciwutleniacze
chronią przed psuciem się wrażliwe tłuszcze w nasionach ( 5 ).
Chociaż
antyoksydacyjne suplementy nie są bardzo skuteczne, przeciwutleniacze z
żywności mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie ( 6 ).
Co
najważniejsze przeciwutleniacze zwalczają wytwarzanie wolnych rodników, które
mogą spowodować uszkodzenia cząsteczkowe w komórkach i przyczynić się do
szybszego starzenia się organizmu, mutacji komórek i chorób takich jak
nowotwory
( 7 , 8 ).
3.
Prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika.
W tabeli wartości
odżywczych widać że 28 gramów nasion ma 12
gramów "węglowodanów".
Jednakże ... 11
tych gramów to błonnik, który nie jest trawiony przez organizm.
Błonnik nie
podnosi poziomu cukru we krwi, nie wymaga insuliny do przetworzenia, a zatem
nie powinno się liczyć jako węglowodanów.
Prawdziwa
zawartość węglowodanów w nasionach chia to tylko 1 gram na 28 gramów, co jest
bardzo niską zawartością. To sprawia ze nasiona chia są żywnością
nisko-węglowodanową.
Błonnik zawarty w
nasionach chia może absorbować do 10-12 krotnie więcej wody niż sam waży,
stając się żelopodobną substancja i rozszerzając się w żołądku ( 9 ).
Teoretycznie
powinno to zmniejszyć ilość spożywanego pokarmu, spowolnić wchłanianie i tym
samym zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
4.
Nasiona chia są bogate w białko wysokiej jakości, ma
znacznie wyższą zawartość od większości produktów roślinnych. Białko jest
bardzo przyjaznym dla odchudzania makroskładnikiem diety i może drastycznie
zmniejszać apetyt i łaknienie.
5.
Nasiona chia są bogate w białka i błonnik, obydwa
składniki mają potwierdzone właściwości wspomagające utratę masy ciała.
6.
Nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe
Omega-3 ALA. Jednakże ludzie bardzo słabo radzą sobie z przetwarzaniem ALA do
DHA, który jest najważniejszym kwasem
tłuszczowym omega-3.
7.
Nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi,
które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Biorąc pod uwagę fakt że nasiona chia są bogate w
błonnik, białko i kwasy Omega-3 powinny być w stanie poprawić zdrowie
metaboliczne człowieka.
Zostało to sprawdzone w kilku badaniach, jednak wyniki
są niejednoznaczne.
8.
Nasiona
chia są bogate w wiele ważnych składników mineralnych kości.
Nasiona chia mają wysoką zawartość kilku składników mineralnych które są ważne dla zdrowia kości.
Obejmuje to wapń, fosfor, magnez i białka.
Zawartość wapnia jest imponująca ... 18% ZDS , w 28 gramach nasion.
9. Nasiona chia mogą poprawić stan zdrowia osób z
cukrzycą typu 2.
10. Nasiona chia mogą poprawić wydolność fizyczną tak
dobrze jak napoje izotoniczne.
11. Włączenie nasion chie do diety :
·
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed
spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
·
Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako
dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa.
·
Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy
dań z ryżu.
·
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i
tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
·
Dodawanie nasiona chia do różnych produktów
znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
·
Nasiona chia są dobrze tolerowane ... ale jeśli
nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużych ilości błonnika, to mogą wystąpić
trawienne skutki uboczne (biegunka, wzdęcia itp.) jeśli zjesz zbyt dużo na raz.
·
Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki
stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie.
Kochani życzymy Wam Miłego Dnia
J&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz