Witajcie Kochani ,
w dzisiejszym poście podamy Wam 3 przepisy na Dania Rybne
oraz 1 przepis na przepyszny koktajl owocowy ! <3
A co do dzisiejszego Dnia to mamy nadzieję, że mija Wam miło oraz przyjemnie :)
Nie zapominajcie , że zbliżamy się malutkimi kroczkami do weekendu !
I . Ryba zapiekana w sosie brokułowym
Składniki :
- 500 g ryby ( filet z miruny, bądź filet z Mintaja )
- 1 główka brokułu
- szczypta soli oraz pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
- łyżka soku z cytryny
- odrobina koziego sera do posypania
Przygotowanie :
- Rozmrażamy filety , płuczemy je pod bieżącą letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy .
- Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowego z obydwu stron po 3-4 minuty.
- Lekko posypujemy solą i pieprzem.
- Brokuł dzielimy na małe kawałki i przygotowujemy na parze, a jak brak to gotujemy w lekko osolonej wodzie .
- Potem brokuły miksujemy w blenderze na gładką masę, dodając jajko, masło i śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym-lekko naoliwionym- kładziemy filety i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na rybę wykładamy masę z brokułami i posypujemy lekko kozim serem
- Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 25 minut, aż ser nam się ładnie zarumieni.
II . Filet w ziołach z masłem cytrynowym
Składniki :
( 4 PORCJE )
- 1 cytryna
- 70 g masła
- sól
- różowy pieprz (brazylijski)
- 2 ogórki sałatkowe
- świeżo zmielony pieprz
- pół pęczka koperku
- 4 filety rybne
(po 150 g np. dorsza i łososia)
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
- Zetrzeć skórkę z 1/3 cytryny.
- Masło, sól, pieprz brazylijski i skórkę z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego na kremową masę.
- Masę nałożyć na papier do pieczenia, zrolować tak, aby powstał wałeczek o średnicy 2,5 cm i wstawić do lodówki.
- 2/3 cytryny pokroić w cienkie plasterki, poprzekrawać je na pół.
- Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę drobno posiekanego koperku. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem i ułożyć na nich filety doprawione solą i pieprzem i obłożone półplasterkami cytryny.
- Natkę pietruszki, kolendrę i pozostały koperek drobno pokroić i wymieszać, posypać nimi rybę.
- Folię zawinąć.
- Ryby zapiekać na grillu lub w piekarniku przez 8-12 minut.
- Sałatkę z ogórków doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Masło wyjąć z lodówki i pokroić w plasterki.
- Filety podawać w folii z masłem cytrynowym i sałatką ogórkową.
- Posypać kolendrą.
Czas przygotowania:
35 minut
III. Ryba z soczewicą i porami
Składniki :
( 4 porcje )
- 150 g czerwonej soczewicy
- 250 g pora
2 łyżki oleju
- 400 ml bulionu
- 250 g filetów rybnych (np. mintaj, panga)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłukać zimną wodą, osączyć na sicie.
- Pory pokroić w cienkie paski, przesmażyć na oleju.
- Dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 10-15 minut.
- Filety pokroić i posolić, usmażyć na oleju.
- Soczewicę doprawić solą, pieprzem i octem, podawać z rybą.
Czas przygotowania :
ok. 25 minut
A na koniec , przepis na koktajl owocowy :)
Koktajl owocowy
Składniki :
- 2 pokrojone w kostkę gruszki
- 2 pokrojone w kostkę banany
- garść jagód
- garść truskawek
- 2 pokrojone w kostkę kiwi
- jeden naturalny jogurt
- 3 łyżki soku jagodowego
( może być o innym smaku )
Przygotowanie :
- Obieram gruszki , banany i kiwi , kroję w kostkę
- Płuczę wszystkie owoce
- Do misk wsypuję pokrojone gruszki i banany
- Dodaję jogurt naturalny i miksuję
- Potem dodaję jagody , truskawki oraz kiwi
- Dolewam 3 łyżki soku jagodowego
- Przez chwilkę miksuję tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję
Pozdrawiamy
J&M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz