czwartek, 21 maja 2015

Dania rybne oraz koktajl :D


Witajcie Kochani ,  
w dzisiejszym poście podamy Wam 3 przepisy na Dania Rybne 
oraz 1 przepis na przepyszny koktajl owocowy ! <3 

A co do dzisiejszego Dnia to mamy nadzieję, że mija Wam miło oraz przyjemnie :)

Nie zapominajcie , że zbliżamy się malutkimi kroczkami do weekendu ! 



I . Ryba zapiekana w sosie brokułowym 

Składniki :

- 500 g ryby ( filet z miruny, bądź filet z Mintaja )
- 1 główka brokułu
- szczypta soli oraz pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
- łyżka soku z cytryny
- odrobina koziego sera do posypania 

Przygotowanie :

  • Rozmrażamy filety , płuczemy je pod bieżącą letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy .
  • Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowego z obydwu stron po 3-4 minuty. 
  • Lekko posypujemy solą i pieprzem.
  • Brokuł dzielimy na małe kawałki i przygotowujemy na parze, a jak brak to gotujemy w lekko osolonej wodzie .
  • Potem brokuły miksujemy w blenderze na gładką masę, dodając jajko, masło i śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  • W naczyniu żaroodpornym-lekko naoliwionym- kładziemy filety i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na rybę wykładamy masę z brokułami i posypujemy lekko kozim serem 
  • Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 25 minut, aż ser nam się ładnie zarumieni.




II . Filet w ziołach z masłem cytrynowym

Składniki :
( 4 PORCJE )

- 1 cytryna
- 70 g masła
- sól
- różowy pieprz (brazylijski)
- 2 ogórki sałatkowe
- świeżo zmielony pieprz
- pół pęczka koperku
- 4 filety rybne 
(po 150 g np. dorsza i łososia)
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  • Zetrzeć skórkę z 1/3 cytryny. 
  • Masło, sól, pieprz brazylijski i skórkę z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. 
  • Masę nałożyć na papier do pieczenia, zrolować tak, aby powstał wałeczek o średnicy 2,5 cm i wstawić do lodówki. 
  • 2/3 cytryny pokroić w cienkie plasterki, poprzekrawać je na pół. 
  • Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. 
  • Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę drobno posiekanego koperku. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem i ułożyć na nich filety doprawione solą i pieprzem i obłożone półplasterkami cytryny. 
  • Natkę pietruszki, kolendrę i pozostały koperek drobno pokroić i wymieszać, posypać nimi rybę. 
  • Folię zawinąć. 
  • Ryby zapiekać na grillu lub w piekarniku przez 8-12 minut. 
  • Sałatkę z ogórków doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. 
  • Masło wyjąć z lodówki i pokroić w plasterki. 
  • Filety podawać w folii z masłem cytrynowym i sałatką ogórkową. 
  • Posypać kolendrą.

Czas przygotowania: 
35 minut



III. Ryba z soczewicą i porami

Składniki :
( 4 porcje )

- 150 g czerwonej soczewicy
- 250 g pora
2 łyżki oleju
- 400 ml bulionu
- 250 g filetów rybnych (np. mintaj, panga)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

  • Soczewicę przepłukać zimną wodą, osączyć na sicie. 
  • Pory pokroić w cienkie paski, przesmażyć na oleju. 
  • Dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 10-15 minut. 
  • Filety pokroić i posolić, usmażyć na oleju. 
  • Soczewicę doprawić solą, pieprzem i octem, podawać z rybą.
Czas przygotowania :
ok. 25 minut 




A na koniec , przepis na koktajl owocowy :)


Koktajl owocowy 

Składniki :

- 2 pokrojone w kostkę gruszki
- 2 pokrojone w kostkę banany 
- garść jagód 
- garść truskawek 
2 pokrojone w kostkę kiwi 
- jeden naturalny jogurt 
- 3 łyżki soku jagodowego 
( może być o innym smaku )

Przygotowanie :

  • Obieram gruszki , banany i kiwi , kroję w kostkę
  • Płuczę wszystkie owoce 
  • Do misk wsypuję pokrojone gruszki i banany 
  • Dodaję jogurt naturalny i miksuję 
  • Potem dodaję jagody , truskawki oraz kiwi
  • Dolewam 3 łyżki soku jagodowego
  • Przez chwilkę miksuję tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję 

Pozdrawiamy 
J&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz