wtorek, 26 maja 2015

Wszystkiego Najlepszego z Okazji Dnia Mamy ! :)




Cześć Kochani ,
mamy nadzieję ,że nie zapomnieliście Dzisiaj jakże o Ważnym Dniu ?
Otóż dzisiaj jest Dzień Mamy , dzień Kobiety , która obarzyła Nas pięknym życiem , 
za które Chcielibyśmy z Całego Serducha podziękować <3

Dlatego Też Chciałybyśmy Złożyć Szczere Życzenia Wszystkim Mamą !

Wszystkiego Najlepszego z Okazji Dnia Mamy ! <3























Dodatkowo w dzisiejszym poście .

Przykładowe Menu Dzień IV 

I Śniadanie :

Omlet z płatków owsianych

Składniki :
  • płatki owsiane 50g 
  • otręby pszenne 10g 
  • jajka całe 130g (2 sztuki) 
  • białka jaj 70g (2 sztuki) 
  • kilka kropel aromatu do ciasta (ja wybrałam waniliowy) 
  • słodzik 

Przygotowanie :
Płatki owsiane wraz z otrębami zalewamy wrzątkiem i dodajemy słodzik. 
Gdy płatki nasiąkną, wbijamy jajka i białka, dodajemy kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. 

II Posiłek :

Pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo, owoc, olej lniany

Składniki :
  • Ser twarogowy chudy ( 2 plastry )
  • Rzodkiewka ( 2 sztuki )
  • Szczypiorek ( 2 łyżki )
  • Jogurt naturalny ( 1 łyżka )
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • Szczypta soli
  • Chleb chrupki (2 sztuki )
  • Morele ( 3 sztuki )
  • Olej lniany (1 łyżeczka )


Przygotowanie:
Ser biały rozdrobnić widelcem, rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek drobno posiekać, wszystko razem wymieszać dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spożyć przegryzając chrupkim pieczywem. Olej należy spożyć przed lub po posiłku.

III posiłek przedtreningowy

Pierś kurczaka z kaszą jęczmienną i fasolką szparagową

Składniki:
  • pierś kurczaka 130g 
  • kasza jęczmienna perłowa 50g 
  • fasolka szparagowa (żółta i/lub zielona) 
  • kawałek warzywnej kostki rosołowej 
  • oliwa z oliwek ( 10 ml )


Przygotowanie:
Kaszę i fasolkę gotujemy „al dente". 
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej (na jedną porcję kurczaka wystarczy ¼ kostki). 
Podajemy z kaszą i fasolką polanymi oliwą z oliwek. 

IV posiłek potreningowy

Mintaj z makaronem żytnim

Składniki :
  • mintaj mrożony lub świeży 150g 
  • makaron żytni pełnoziarnisty 60g 
  • kalafior i fasolka szparagowa (mała ilość dla poprawy smaku posiłku) 
  • sok z cytryny, przyprawa do ryb 


Przygotowanie :
Makaron i warzywa gotujemy „al dente". 
Rybę rozmrażamy. 
Następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz posypujemy przyprawą do ryb. 
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku lub grillujemy (około 15 minut). 
Podajemy z makaronem i warzywami. 

V Posiłek

Ser biały z surówką z białej kapusty

Składniki:
  • chudy biały ser 120 g 
  • olej lniany 15 ml 
  • kawałek białej kapusty
  • natka pietruszki, ewentualnie kiełki rzeżuchy lub lucerny 
  • sok z cytryny
  • szczypta soli


Przygotowanie :
Surówkę przygotowujemy mniej więcej pół godziny przed posiłkiem. 
Siekamy drobno kapustę, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy, aby puściła sok i zmiękła. 
Ser rozdrabniamy widelcem, solimy i dolewamy olej lniany. Mieszamy. 
Zarówno surówkę, jak i ser „wzbogacić" możemy dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz kiełków. 

Życzymy Miłego Dnia 
J&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz