wtorek, 19 maja 2015

Proste , zdrowe dania :)

Witajcie Kochani , 
w dzisiejszym poście przedstawimy Wam kilka prostych przepisów , które będą dotyczyły zdrowego odżywiania się .

I . Przepisy na sałatki
1. Sałatka jajeczno-kukurydziana

Składniki:
- 1 jajko na twardo,
- garść rukoli lub innej porwanej sałaty,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka musztardy,
- nać pietruszki,
- sól,
- kromka chleba z ziarnami.

Przygotowanie:
Jajko pokroić, połączyć z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki, posolić.

2.Sałatka z kurczaka

Składniki:
- pierś kurczaka 100 g,
- kilka rzodkiewek,
- cebula ze szczypiorkiem,
- ogórek,
- 2 pomidory 
- łyżka musztardy i oliwy z oliwek,
- pieprz,
- sól,
- cukier,
- koperek
- sałata
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paseczki i poddusić na oliwie, do schłodzonego dodać cebulkę, kawałki ogórka , kawałki pomidorów i rzodkiewek, wszystko wymieszać z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku.
Wszystko ułożyć na plastrach sałaty . 


3. Sałatka z czosnkiem

Składniki:
- 2 średnie ugotowane ziemniaki,
- kawałek świeżego ogórka,
- 4 liście sałaty lodowej,
- posiekany koperek,
- sól,
- pieprz,
- czosnek.

Przygotowanie:
Ziemniaki i ogórki pokroić w talarki, dodać porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku, posypać koperkiem. Jeść z pieczywem.

4. Sałatka egzotyczna

Składniki:
- 3 łyżki suchego kuskus,
- 2 plastry ananasa w zalewie,
- 2 połówki brzoskwini w zalewie,
- 2 plastry wędzonej piersi z indyka,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- curry,
- imbir,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, owoce pokroić i dodać kawałki indyka, wymieszać z gotowym kuskusem i sokiem, przyprawić curry i imbirem.

5. Sałatka ryżowo-ananasowa

Składniki:
- 70 g ryżu,
- 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki ( a najlepiej kupionego ), 
- kubeczek jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki. Całość zalać jogurtem, wymieszać.

6. Sałatka letnia

Składniki:
- 1 jogurt naturalny,
- 1/3 filiżanki dobrego,
- kwaśnego twarogu,
- 1 łyżka miodu,
- 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki pokrojonych truskawek,
- 1 szklanka malin,
- 1 szklanka jagód,
- 2 łyżki cukru,
- 1 banan.

Przygotowanie:
Wymieszać jogurt, twaróg, miód i wanilię. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Wymieszać truskawki, maliny, jagody i cukier. Pozostawić na 5 minut. Dodać banany. Zalać jogurtem.

II . Przepisy na  Szejki

1. Szejk bananowy

Składniki:

- 1/2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego ( bądź mleka sojowego ) .
- 1 łyżka tofu
- 1 łyżka masła migdałowego
- 2 -3 daktyle
- szczypta soli
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta kardamonu
- 1 zamrożony banan (bez skórki)

Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.



2. Szejk szpinakowy

Składniki :
- 1,5 zielonego jabłka
- 1 garść mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 pałka selera naciowego
- 1/2 obranej ze skórki cytryny
- 1/2 pomarańczy lub 2 mandarynki, obrane ze skórki
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni lub innego
- woda (miałam mrożony szpinak, więc użyłam ciepłej wody)

Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy w Blenderze i dodajemy tyle wody ile jest potrzebnej do uzyskania szejka.

3 . Szejk Zielony ( Brokuły , Szparagi .. )

Składniki :
- średnie jabłko (182 g)
- 4 średnie szparagi (64 g)
- brokuł (151 g)
- 3 duże marchewki (216 g)
- 3 duże łodygi selera (192 g)
- 1 duża łyżka oleju z oliwy (13,5 g)
- 1 natka pietruszki (40 g).

Przygotowanie :
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy


III .  Przepisy na dania z makaronem

1 . Makaron ze szpinakiem i kozim serem 

Składniki:
- 250 g drobnego makaronu (np. muszelki , kolanka , świderki )
- 150 g twardego sera koziego 
- 300 g szpinaku 
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- sól
- pieprz
- cząstki cytryny do podania

Przygotowanie :

Ugotuj makaron w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek , dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około 5 minut. Do sosu dodaj makaron i starty kozi ser, dopraw małą szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z cząstkami cytryny.



2 . Makaron z cieciorką , szpinakiem oraz pikantnym sosem pomidorowym 

Składniki :
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 340 g spaghetti
- 820 g cieciorki z puszki, opłukanej i osączonej
- 1/2 łyżeczki sosu Tabasco lub do smaku
- 170 g listków młodego szpinaku
- sól i pieprz
- 55 g sera pecorino (czyli ser owczy ) bądź zamiast niego można dodać ser kozi , świeżo startego
- natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie :
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć na średnim ogniu 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
- Dodać selera naciowego i smażyć, cały czas mieszając, 1–2 minuty, a następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować, mieszając od czasu do czasu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- Kiedy sos będzie już gotowy, dodać cieciorkę i sos Tabasco. Wymieszać, a następnie dołożyć listki szpinaku i gotować na maleńkim ogniu 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odlać spaghetti i wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać makaron posypany serem pecorino.



3 . Łazanki

Składniki :
– opakowanie makaronu łazanki
– 500 g kiełbasy
– 100 g wędzonego boczku
– 500 g kiszonej kapusty
– 2 cebule
– 4 łyżki oliwy
– pieprz,sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie :
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek pokroić w paseczki, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać boczek i kiełbasę, smażyć ok. 10 minut i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawy, smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.




Miłego Popołudnia Kochani 

J&M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz