Witajcie Kochani ,
w dzisiejszym poście przedstawimy Wam kilka prostych przepisów , które będą dotyczyły zdrowego odżywiania się .
I . Przepisy na sałatki
1. Sałatka jajeczno-kukurydziana
Składniki:
- 1
jajko na twardo,
- garść
rukoli lub innej porwanej sałaty,
- 3 łyżki
kukurydzy,
- 2 łyżki
jogurtu naturalnego,
- łyżka musztardy,
- nać
pietruszki,
-
sól,
-
kromka chleba z ziarnami.
Przygotowanie:
Jajko
pokroić, połączyć z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki,
posolić.
2.Sałatka z kurczaka
Składniki:
-
pierś kurczaka 100 g ,
-
kilka rzodkiewek,
-
cebula ze szczypiorkiem,
- ogórek,
- 2 pomidory
- łyżka
musztardy i oliwy z oliwek,
-
pieprz,
-
sól,
-
cukier,
-
koperek
-
sałata
Przygotowanie:
Mięso
pokroić w paseczki i poddusić na oliwie, do schłodzonego dodać cebulkę, kawałki
ogórka , kawałki pomidorów i rzodkiewek, wszystko wymieszać z musztardą, posypać posiekanym
szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku.
Wszystko
ułożyć na plastrach sałaty .
3.
Sałatka z
czosnkiem
Składniki:
- 2 średnie
ugotowane ziemniaki,
-
kawałek świeżego ogórka,
- 4
liście sałaty lodowej,
-
posiekany koperek,
-
sól,
-
pieprz,
-
czosnek.
Przygotowanie:
Ziemniaki
i ogórki pokroić w talarki, dodać porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek,
przyprawić do smaku, posypać koperkiem. Jeść z pieczywem.
4.
Sałatka
egzotyczna
Składniki:
- 3 łyżki
suchego kuskus,
- 2
plastry ananasa w zalewie,
- 2
połówki brzoskwini w zalewie,
- 2
plastry wędzonej piersi z indyka,
- 3 łyżki
soku z pomarańczy,
-
curry,
-
imbir,
-
sól,
-
pieprz.
Przygotowanie:
Kuskus
zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, owoce pokroić i dodać kawałki
indyka, wymieszać z gotowym kuskusem i sokiem, przyprawić curry i imbirem.
5. Sałatka ryżowo-ananasowa
Składniki:
- 70 g ryżu,
- 3
plastry pokrojonego ananasa z puszki ( a najlepiej kupionego ),
- kubeczek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Ryż
ugotować na sypko, ostudzić. Dodać 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki.
Całość zalać jogurtem, wymieszać.
6. Sałatka letnia
Składniki:
- 1
jogurt naturalny,
- 1/3
filiżanki dobrego,
- kwaśnego
twarogu,
- 1 łyżka
miodu,
- 1/4
łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
- 2
szklanki pokrojonych truskawek,
- 1
szklanka malin,
- 1
szklanka jagód,
- 2 łyżki
cukru,
- 1
banan.
Przygotowanie:
Wymieszać
jogurt, twaróg, miód i wanilię. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Wymieszać truskawki, maliny, jagody i cukier. Pozostawić na 5 minut. Dodać
banany. Zalać jogurtem.
II
. Przepisy na Szejki
1. Szejk bananowy
Składniki:
- 1/2
szklanki mleka kokosowego lub migdałowego ( bądź mleka sojowego ) .
- 1
łyżka tofu
- 1
łyżka masła migdałowego
- 2 -3
daktyle
- szczypta
soli
- 4
łyżki soku z cytryny
- szczypta
kardamonu
- 1
zamrożony banan (bez skórki)
Przygotowanie
:
Wszystkie
składniki miksujemy w blenderze.
2. Szejk szpinakowy
Składniki :
- 1,5 zielonego jabłka
- 1 garść mrożonego lub świeżego szpinaku
- 1 pałka selera naciowego
- 1/2 obranej ze skórki cytryny
- 1/2 pomarańczy lub 2 mandarynki, obrane ze skórki
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni lub innego
- woda (miałam mrożony szpinak, więc użyłam ciepłej wody)
Przygotowanie :
Wszystkie składniki miksujemy w Blenderze i dodajemy tyle wody ile jest potrzebnej do uzyskania szejka.
3 . Szejk Zielony ( Brokuły , Szparagi .. )
Składniki :
- średnie jabłko (182 g)
- 4 średnie szparagi (64 g)
- brokuł (151 g)
- 3 duże marchewki (216 g)
- 3 duże łodygi selera (192 g)
- 1 duża łyżka oleju z oliwy (13,5 g)
- 1 natka pietruszki (40 g).
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy
1 . Makaron ze szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu (np. muszelki , kolanka , świderki )
- 150 g twardego sera koziego
- 300 g szpinaku
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cząstki cytryny do podania
Przygotowanie :
Ugotuj makaron w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek , dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około 5 minut. Do sosu dodaj makaron i starty kozi ser, dopraw małą szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z cząstkami cytryny.
Składniki :
- średnie jabłko (182 g)
- 4 średnie szparagi (64 g)
- brokuł (151 g)
- 3 duże marchewki (216 g)
- 3 duże łodygi selera (192 g)
- 1 duża łyżka oleju z oliwy (13,5 g)
- 1 natka pietruszki (40 g).
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ze sobą miksujemy
III . Przepisy na dania z makaronem
1 . Makaron ze szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- 250 g drobnego makaronu (np. muszelki , kolanka , świderki )
- 150 g twardego sera koziego
- 300 g szpinaku
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cząstki cytryny do podania
Przygotowanie :
Ugotuj makaron w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek , dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około 5 minut. Do sosu dodaj makaron i starty kozi ser, dopraw małą szczyptą soli i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z cząstkami cytryny.
2 . Makaron z cieciorką , szpinakiem oraz pikantnym sosem pomidorowym
Składniki :
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 340 g spaghetti
- 820 g cieciorki z puszki, opłukanej i osączonej
- 1/2 łyżeczki sosu Tabasco lub do smaku
- 170 g listków młodego szpinaku
- sól i pieprz
- 55 g sera pecorino (czyli ser owczy ) bądź zamiast niego można dodać ser kozi , świeżo startego
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie :
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć na średnim ogniu 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
- Dodać selera naciowego i smażyć, cały czas mieszając, 1–2 minuty, a następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować, mieszając od czasu do czasu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
- Kiedy sos będzie już gotowy, dodać cieciorkę i sos Tabasco. Wymieszać, a następnie dołożyć listki szpinaku i gotować na maleńkim ogniu 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odlać spaghetti i wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać makaron posypany serem pecorino.
3 . Łazanki
Składniki :
– opakowanie makaronu łazanki
– 500 g kiełbasy
– 100 g wędzonego boczku
– 500 g kiszonej kapusty
– 2 cebule
– 4 łyżki oliwy
– pieprz,sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie :
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek pokroić w paseczki, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać boczek i kiełbasę, smażyć ok. 10 minut i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawy, smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.
Składniki :
– opakowanie makaronu łazanki
– 500 g kiełbasy
– 100 g wędzonego boczku
– 500 g kiszonej kapusty
– 2 cebule
– 4 łyżki oliwy
– pieprz,sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie :
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju żeby makaron się nie skleił. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przelać zimną wodą.
Kapustę kiszoną obgotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek pokroić w paseczki, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać boczek i kiełbasę, smażyć ok. 10 minut i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać kapustę kiszoną i przyprawy, smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz